Bükki Nemzeti Park

KEDVES LÁTOGATÓ!

A Bükki Nemzeti Park 1977. január 1. óta biztosítja a Bükk hegység természetes növény-, és állatvilágának, földtani, tájképi és kultúrtörténeti értékeinek fennmaradását. A hegység központi részét  elfoglaló 43.200 hektár nagyságú területének 97%-a erdő. A Bükk hazánk átlagmagasságát tekintve legmagasabb hegységünk, mészkő ormai meghaladják a 900 m-es magasságot.

Az agyagpalából meredek sziklaletörésekkel emelkedik ki a Bükk-fennsík 40 km-es karsztos mészkőtömbje. A fennsíkon megtalálható felszíni karsztformák, szűk víznyelők, töbrök, szilagerincek, mély szurdokvölgyek, a hegyi rétek és a barlangok teszik változatossá a tájat. A Bükk-fennsík peremének sziklasorai a „Kövek vonulata” csodálatos panorámát kínálnak (Három-kő, Tar-kő, Vörös-kő, Cserepes-kő, Őr-kő, Bél-kő stb.).

E változatos felszín mikroklímája gazdag növény- és állatvilágnak ad otthont. Megtalálhatók itt egyaránt a mediterrán fajok, magashegységi és jégkorszaki maradványfajok. Egyedülállóan gazdag lepkefaunája, rovarvilága. Mintegy 90 költő madárfaj ismert a területen, köztük több olyan kihalástól veszélyeztetett faj, amely hazánkban csak a Bükk erdőségeiben, sziklafalain fészkel.
A hegység több száz barlangot számláló karsztrendszere vízminőségi szempontból kiemelkedő értékű, és egyes barlangok (Istállós-kői, Suba-lyuk, Szeleta stb.) ősrégészeti leletei révén értékesek a tudomány számára.

A nemzeti park a jelzett turistautakon szabadon látogatható. A Bükki Nemzeti Park kitűnő lehetőséget kínál a gyalogos, kerékpáros túrázásra, pihenésre. A tájékoztató táblák, kijelölt útvonalak, tanösvények, kiállítások segítik az érdeklődőket a védett természeti értékek megismerésében.

A Bükki Nemzeti Park területén található a szarvaskői geológiai tanösvényé, a rejteki kutatóháztól induló 800 méteres és a 9 kilométeres sétaút.

A Bükk-fennsíki parkolóhoz kapcsolódik az Olasz-kapu, a Nagymező, Kis-Kőháti-zsomboly, és a Jávorkúti tanösvény. A Szalajka-völgyben az Istállós-kői-barlangig táblázott út vezet. A Kalapat-tetőre, a Millenniumi kilátótoronyhoz a szilvásváradi BNP információs házától indul a Millenniumi természetismereti és erdészeti sétaút. A Szinva bemutatóösvény a Szinva-völgy, a Kis-fennsík és a Garadna-völgy legfontosabb természeti és kultúrtörténeti értékeit  mutatja be.

A kerekezni vágyókat a Bükk hegységet behálózó kerékpárutak várják, a Szalajka-völgyben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság támogatásával kerékpárkölcsönző üzemel.
Lillafüreden a Szt. István- és az Anna-barlang a nagyközönség számára is elérhetővé teszi a földalatti világ megtekintését.

Szilvásváradon járva az Orbán házban a „Bükk természeti képe” kiállítás a Bükk hegység növény- és állatvilágáról ad széles betekintést, melyet kiegészít a térség kőzeteinek gyűjteménye. (3348 Szilvásvárad, Miskolci u. 10.)

A Hór-völgyben megbúvó Oszla tájházban a század eleji falusi élet mindennapi használati tárgyait, hagyományos életformáját ismerheti meg a látogató. Előre bejelentkezés: Cserépfalu Önkormányzat, Tel.: 49/423-132.

Kérjük, hogy az alábbi előírások betartásával Ön is segítse munkánkat a természet védelmében
•    Gépjárműforgalom csak a közutakon, ill. a közforgalom számára megnyitott magánhasználatú utakon megengedett.
•    Gépjárművel parkírozni csak az arra kijelölt helyen szabad.
•    A fokozottan védett területeken a gyalogos közlekedés csak a jelzett útvonalon megengedett.
•    Tüzet rakni csak az arra kijelölt helyen és időszakban megengedett.
•    A növények, állatok, ásványok, és kőzetek gyűjtése, ill. más módon való károsítása tilos!

A fenti szabályok betartását a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei és a polgári természetvédelmi őrök ellenőrzik.
Felszólításukat, útmutatásaikat a látogatók kötelesek betartani.

Felhívjuk a kerékpárral közlekedők figyelmét arra, hogy az erdei úthálózat rendeltetése az erdészeti szállítás. A jelzéssel ellátott erdészeti üzemi utakat is csak saját felelősségükre használhatják. Az esetleges balesetekért felelősséget nem vállalunk!

Kérünk minden Látogatót, hogy ne a természetben dobja el a szemetét, hanem vigye vissza magával és dobja ki a lakóhelyén, ahol a szemételszállítás szervezett formában történik.

Kellemes kirándulást és kikapcsolódást kíván a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága!

Több mindenre kíváncsi? Ismerje meg a kisvasutat, a felsőtárkányi tavat és Felsőtárkány történetét is!