Felsőtárkányi tanösvények

BÜKKI NEMZETI PARK
FELSŐTÁRKÁNYI TANÖSVÉNYEK

KEDVES LÁTOGATÓ!

Köszöntjük a Bükki Nemzeti Park területén található „háromkörös” felsőtárkányi tanösvényen.

A kő-közi (I.) kör a Szikla-forrást és a fölötte magasodó mészkősziklát, az alatta húzódó Kő-köz nevű sziklaszorost és a tavat fűzi fel egy sétára. A 800 méter hosszú tanösvényen 5 állomás található. Bejárásához, a jelenségek tanulmányozásához egy óra bőven elegendő.

Indító tábla Szikla-forrás mellett
I/1. állomás Szikla-forrás
I/2. állomás Felsőtárkányi-tó
I/3. állomás Kőbánya-orom
I/4. állomás Barát-völgy, Kő-köz keleti vége
I/5. állomás Kő-köz *

A barát-réti (II.) kör egy jobbára völgyben vezető út a 2,6 km-re lévő Bujdosó-kőig 4 állomás érdekességeit mutatja be. Onnan a hegytetőn keresztül a zöld jelzésű turistaúton térhetünk vissza a településre. A teljes kör hossza 6,5 km, megtételéhez 3 óra szükséges.

II/1. állomás Barát-völgy
II/2. állomás Noszvaji-lápa
II/3. állomás Barát-réti kolostor rom *
II/4. állomás Bujdosó-kő

A vár-hegyi (III.) kör egy hegycsúcsra és egy hosszú hegygerincre visz fel. Az I. állomástól oda-vissza 8 km, a Kő-köz elejétől oda-vissza 10 km a tanösvény hossza, melynek bejárása 4-5 órát vesz igénybe. A 6 állomás alapos megismerése, a szép kilátást nyújtó helyeken történő hosszabb tartózkodás miatt egy fél napot is rászánhatunk a vár-hegyi körre.

Bagoly - Felsőtárkányi Tanösvények

Indító tábla A volt Ifjúsági tábor bejárata
III/1. állomás Csák-pilis
III/2. állomás Dolomitbánya
III/3. állomás A dolomitbánya feletti kilátó pont*
III/4. állomás Vár-hegy*
Indító tábla Vár-kút, turistaház
III/5. állomás Kövesdi-kilátó
III/6. állomás Kőbánya-lápa

Az állomáshelyeken az állomás számát és a hely nevét feltüntető (karóra helyezett) tájékoztatók, néhány állomáson a természeti és kultúrtörténeti látnivalókat ismertető táblák (*) találhatók.

A tóparti látogatóközpontban berendezett „Karszt és élővilága” című kiállítás diorámák, tablók, fényképek, valamint egy domborzati makett segítségével ad szemléletes képet a nemzeti park természeti és kultúrtörténeti értékeiről, a természetvédelmi tevékenységről.

Az erdei iskola 40 fő elszállásolására alkalmas épülettel, közösségi helyiségekkel, foglalkoztatóval, a központi épület – szakmai tanácskozások, továbbképzések, konferenciák megtartására alkalmas – előadóteremmel rendelkezik, a kertben pedig egy 100 m2-es fedett foglalkoztató, valamint sátorozóhely áll a szervezett programok vendégei rendelkezésére.

A „Karszt és élővilága” c. kiállítás megtekinthető naponta 10.00 – 16.00 között (hétfő és kedd szünnap)

Exhibition of the National Park Visitor Centre at the lake: The exhibition „Karst and Wildlife” is open daily from 10.00 – 16.00 (closed on Monday and on Thuesday)

Die Ausstellung des Besuchzentrums Nationalpark Bükk am See: „Karst und Natur” ist taglich 10.00 bis 16.00 geöffnet (Montag und Dienstag Ruhetag).

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Felsőtárkányban kialakított Nyugati Kapu Látogató-és Oktatóközpontja a Bükk hegység természeti értékeinek bemutatása mellett a környezeti nevelést, a természetismereti oktatást és az ökoturizmust szolgálja.

Felsőtárkány Nyugati Kapu Látogató-és Oktatóközpontja

A nemzeti park területén tartsuk be a természetvédelmi előírásokat, a kijelölt útvonalakról ne térjünk le.
Jó utat, sok-sok élményt és további kutatásokra ösztönző felfedezéseket kívánunk!

Kérjük óvja, védje természeti értékeinket!

Ha teheti, ne maradjon le a többi felsőtárkányi látnivalóról sem! Melegen ajánljuk figyelmébe a felsőtárkányi tavat, a Bükki Nemzeti Park kiállítását, és mindenképp megéri utazni egyet a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasúttal is!